1 2 3 4 5 6 7

Vesti

SIMBOLI DRAGAČEVA - TRUBA I LOV

Da truba nije jedini simbol dragačevskog kraja, dokazuju i ovdašnji lovci svojim nesebičnim angažovanjem na očuvanju prirode i divljači.
Zahvaljujući njima i domaćinskom gazdovanju, Lovačko udruženje „Dragačevo“, u Guči, spada u red dobro organizovanih udruženja. Lovište je uređeno, pa njime, pored srna, divljih svinja, zečeva i fazana, šetaju čak i medvedi. Na potesu Zmajeve reke, koja je na tromeđi Guče, Ivanjice i Kraljeva, uočen je medved koji ima i svoje hranilište, mada bi se po tragovima reklo da ih ima i više.
Pored medveda ovde obitava i mali tetreb, koji je prava retkost u ovim krajevima. Još je u prošlom veku, tačnije 1999. godine, počela prava borba za opstanak i povećanje fonda srneće divljači u lovištu. Ona je godinama samo unošena u lovište, a nije se lovila, da bi njen selektivni odstrel počeo pre par godina. Danas ovde ima oko 600 grla srneće divljači, a za odstrel je određena kvota od
34 grla.

-Na svojoj fazaneriji proizvodimo do 12.000 fazančića godišnje, od kojih oko 5.000 se pusti u lovište. Zahvaljujući tome, danas u ovom lovištu ima dovoljno fazana, ali i zeca. Lovci obezbeđuju redovnu zimsku prihranu, iznoseći u revire na tone raznovrsne hrane i soli. Jer, ovde su zime veoma oštre i sa puno snega, posebno na Jelici, kaže Milenko Rudinac, predsednik Lovačkog udruženja.

Od 45.435 hektara, koliko pripada lovačkom udruženju, lovno produktivno je 38.680 hektara, obzirom da se jedan deo zemljišta nalazi u
zaštićenoj zoni – Ovčarsko kablarskoj klisuri. Svih 550 lovaca udruženja organizovano je u šest društava, i to: Viča, Goračići, Guča, Kaona, Kotraža i Lučani.

Zahvaljujući neumornim lovcima i pomoći lokalne samouprave, koja godišnje izdvaja 1,1 milion dinara za finansiranje lovstva, izgrađeni su
mnogi objekti: apartmani u Dupcu i mala prihvatilišta za fazansku divljač, pa ih danas ima 22, u ukupnoj površini od 11.000 metara kvadratnih.

Tekst preuzet iz Lovačkog glasnika LSCS-a broj 8-9.

<< NAZAD NA PRETHODNU STRANU