Vesti

ČASNO OBELEŽJE VELIKANU LOVSTVA

Milenko Rudinac, jedan od najvećih lovnih radnika Srbije, u svom rodnom Gornjem Dupcu, zahvaljujući lovcima i ljudima dobre volje posmrtno je, krajem oktobra, dobio dostojno trajno spomeničko obeležje.

U prisustvu preko 500 lovaca i predstavnika lovačkih saveza i mnogih lovačkih udruženja, predstavnika vlasti i lokalnih samouprava, kao i meštana Guče, Dragačeva i Gornjeg Dupca, uz počasnu paljbu lovaca, Tomica Radosavljević, predsednik LSCS i Uroš Đoković, predsednik Skupštine LSS i LSCS, otkrili su spomenik Milenku Rudincu, u prirodnoj veličini, ispred Lovačkog doma u Gornjem Dupcu, koji nosi njegovo ime.

Spomenik je rad poznatog vajara prof. dr Veljka Karavelića, rekao je pored ostalog Slobodan Jolović, načelnik Moravičkog okruga, dodajući da je ovo časno priznanje najboljem, najuspešnijem i najvećem lovnom radniku Srbije, Milenku Rudincu, čoveku koji je čitav svoj životni vek utkao, pored ostalog, u lov i lovstvo. Bio je uspešan i privrednik, odbornik u šest mandata, predsednik Opštine Lučani i dugogodišnji predsednik Lovačkog udruženja “Dragačevo“ u Guči.

Govoreći o delu Milenka Rudinca, koga je smrt zatekla na funkciji potpredsednika Lovačkog saveza Centralne Srbije, Tomica Radosavljević, biranim rečima ali sa velikom setom i tugom, rekao je, da je za sve lovce Srbije a njih je preko 80.000, odlazak ovog velikana lovstva nenadoknadiv gubitak. Ne samo da je izgubilo srpsko lovstvo već i svi mi dobrog prijatelja i dragog druga, rekao je Tomica Radosavljević.

Da vreme ne izbriše sećanje i uspomenu na Milenka Rudinca, mnoga lovačka udruženja, savezi i lovci, udruženim sredstvima izgradili su ovo spomeničko obeležje i spomen - dom, kao trajno podsećanje na čoveka koji je zauvek ušao u legendu srpskog lovstva.

Na ovom komemorativnom skupu lovaca u Gornjem Dupcu, posthumno je Milenku Rudincu dodeljena Zlatna medalja za životno delo, koju su primili njegov sin i unuk.

Zato, neka zanavek, vetrovi Gornjeg Dupca, sa ovog dragačevskog gorja, gde dostojno na večnoj lovačkoj straži, stoji naš drug i prijatelj Milenko Rudinac, ponosno pronose njegovo ime.

S. Madžarević





<< NAZAD NA PRETHODNU STRANU