Vesti

У Каони одржана „Хајка на лисицу – пети Меморијал Милија Радовић“

У драгачевском селу Каона јуче је, на Сретење, у организацији Ловачког удружења „Драгачево“ из Гуче одржана пета по реду хајка на лисицу и шакала, у којој је узело учешће око 200 ловаца.

Гости из Чајетине, Ужица, Пожеге, Ариља, Ивањице, Чачка, Краљева, и ловци из читавог Драгачева (Лучана, Пухова, Лиса, Дљина, Лисица, Дучаловића, Гуче, Ртију, Велеса, Драгачице, Горачића, Губереваца, Расовца, Живице, Виче, Милатовића, Доњег и Горњег Дубца, Глога, Котраже, Луковића, Београда и Каоне) окупили су се у овогодишњој хајки на лисицу, у којој је био дозвољен одстрел шакала и других предатора и дивљих свиња.

Ова ловачка манифестација постала је традиционална и ушла је у званичан календар Ловачког удружења "Драгачево“ Гуча под називом „Хајка на лисицу – Меморијал Милије Радовића“, студента права који је пре пет година, у својој 21 години, трагично изгубио живот у лову као члан подружнице у Каони у саставу Ловачког удружења „Драгачево“ Гуча.

У оквиру програма „Хајке на лисицу“, поред лова на теренима Ловачке подружнице Каона, делегација, коју су сачињавали представници свих ловачких подружница са територије Ловачких удружења „Драгачево“ и „Лучани“ и гостују, посетила је Спомен-обележје на месту где је страдао Милија Радовић, извршила почасну паљбу, положила венце и запалила свеће.

И ове године част да одстреле лисице припала је најмлађим ловцима Марку Страњанцу из Живице, Милану Главоњићу из Гуче и Ацу Филиповићу из Котртаже а јазавца Владимиру Милићу из Доњег Дубца.

Учеснике хајке и овога пута поздравио је Радослав Ружић, председник Ловачког удружења „Драгачево“ Гуча, који се захвалио свим присутним ловцима на учешћу а Драшку Пајовићу председнику Ловачке подружнице у Каони на техничкој организацији, ставивши акценат на поштовање имена и лика страдалог младог ловца Милије Радовића, обећавши да ће Каончани поштовати ову традицију и увек бити гостопримљиви и добри домаћини.

Учешће је узео и Слободан Јоловић, председник Скупштине Ловачког удружења „Драгачево“ Гуча и делегат Ловачког савеза Србије, Урош Ђоковић члан управног одбора Ловачког савеза Србије, председник скупштине Ловачког савеза Централне Србије и председник Ловачког удружења у Краљеву, као и Бане Иванежа председник Ловачког удружења Јежевица.

Поштујући традицију, на крају, уз ловачки гулаш, печење и хладно пиће, настављено је дружење до касних вечерњих сати. Том приликом присутнима обратио се и Бранимир Радовић, отац трагично страдалог младог ловца Милије, и захвалио се на организацији меморијала и све већем учешћу ловаца са подручја Драгачева и суседних ловачких удружења.

Ловачко удружење „Драгачево“ Гуча основано је 18. септембра 1902. године као Савезно ловачко удружење за Срез Драгачевски. Тада је бројало 34 а данас са Ловачким удружењем „Лучани“ око 600 ловаца.





<< NAZAD NA PRETHODNU STRANU